Syndication

24.04.2018. - Blic -Izmenjeni predmeti za petake, elektronski dnevnici i drugačiji odnos bodova za upis u srednje škole neke su od promena koje su zaživele ove školske godine. Međutim, po svemu sudeći, još veće izmene tek predstoje - od septembra.

Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija, fizičko i zdravstveno vaspitanje, predmeti su koje od septembra školske 2017/18. godine imaju učenici petog razreda, po izmenjenom i dopunjenom planu i programu nastave i učenja, podsećaju u Ministarstvu prosvete.

U skladu sa tim, od septembra će ove predmete osim sadašnjih petaka koji prelaze u šesti razred, imati i nova generacija petaka. U Ministarstvu prosvete ističu da tu promenama nije kraj, jer su u međuvremenu doneti i odgovarajući novi programi za ostale nastavne predmete petog razreda, koji se tiču i ostalih, a ne samo ova tri predmeta.Novi nastavni planovi i programi, koje je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, usmereni su na ishode. A to znači - nastava i učenje za đake prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije više će biti usmereni na razvoj komunikacije, timskog rada i kritičkog mišljenja, umesto na bubanje i puko reprodukovanje znanja.

Za prvake, ovo podrazumeva uvođenje projektne nastave, rasterećenje sadržaja koji su apstraktni i umesto toga, oslanjanje na iskustvo koje deca donose u školu.

Kako su ranije objasnili iz Zavoda, program za peti razred je najviše rasterećen, sadržaji su ili izbačeni ili prebačeni u starije razrede.Reforma počinje od prvog i petog razreda, a ona se nastavlja u naredne četiri godine, kada će se u svim razredima osnovne škole raditi po novom planu i programu nastave i učenja.- Istovremeno, podrška primeni reformisanih planova i programa nastave i učenja obezbeđena je i kroz stručno usavršavanje nastavnika, stručnih saradnika i direktora, posebno u oblasti realizacije nastave orijentisane ka ishodima učenja. Tako će do kraja ove godine biti realizovana obuka za 2.000 nastavnika osnovnih škola u Srbiji za aktivan rad sa savremenom tehnologijom i savremeno dizajniranim elektronskim udžbenicima u okviru projekta nastavni sadržaji kroz digitalni udžbenik/digitalnu učionicu - najavljuju u Ministarstvu prosvete.

Tako će od septembra biti spremni digitalni udžbenici za sve predmete prvog i petog razreda, koje će u okviru pilot projekta koristiti obučenih 2.000 nastavnika, a kako je najavio ministar prosvete, đacima će tablete obezbediti država.

- Sredstva će biti utrošena na nabavku opreme za škole, dok je planirano da drugi deo kredita, takođe 35 miliona, posredstvom Ministarstva za telekomunimacije bude uložen u povezivanje škola na kvalitetniju internet vezu kao i distribuciju internet konekcije u okviru školskih objekata. Dinamiku realizacije određuju procedure Evropske investicione banke, a pretpostavke su da će ceo proces započeti krajem godine - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.Sadašnji osmaci koji upišu gimnaziju imaće vežbe iz pojedinih obaveznih nastavnih programa, a na raspolaganju će imati i nove izborne programe. Oni će birati dva, od sledećih programa: jezik, mediji i kultura; pojedinac, grupa i društvo; zdravlje i sport; obrazovanje za održivi razvoj; primenjene nauke i umetnost i dizajn.

U drugom razredu oni će moći da nastave iste, ili da izaberu nove programe, dok će u trećem razredu dobiti novu listu. Programe koje tada izaberu slušaće i u četvrtom razredu.

Ove novine će od septembra biti uvedene za đake prvog razreda, a svake sledeće i za drugi, treći i četvrti razred.

 

Zbog toga će oni, umesto sadašnjih 31, imati 33 časa nedeljno. Kako je ranije objašnjeno, ideja Ministarstva da za četiri godine ceo sistem bude reformisan i da se tada realizuje eksterna matura.

U skladu sa novim gradivom i načinom učenja, đake prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije, očekuju i izmene koje se tiču lektira. Prema rečima nadležnih, broj dela koja će se obrađivati je smanjen, a uvodi se izbornost i savremena književnost.

Iako je prvobitno najavljeno da bi dela Agate Kristi mogla da se nađu u školskoj lektiri, ovaj predlog stručne komisije je povučen zbog negativnih komentara u javnosti i primedbi profesora književnosti.

Umesto Agate Kristi, predložen je Nenadićev "Dorotej", a od savremenih dela 20. veka prva knjiga Tolkinove trilogije "Gospodar prstenova", a iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja ističu da je suštinska izmena zapravo drugačiji pristup čitanju i proučavanju književnih dela.

Srednjoškolci će morati da čekaju četvrti razred kako bi išli na ekskurziju u inostranstvo, dok će prve tri biti organizovane u Srbiji ili Republici Srpskoj, glavne su izmene koju predviđa novi Pravilnik o ekskurzijama, koji bi trebalo da se primenjuje od naredne školske godine.

Novim pravilnikom sprečilo bi se i potenciranje istih destinacija, tako što će svaka regija Srbije uvezati sa određeni uzrastom i nastavnim planom i programom.