Syndication

11.05.2018. - Položaj žena na tržištu rada mnogo je nepovoljniji od njihovih kolega, što potvrđuje i statistika: stopa zaposlenosti žena u našoj zemlji iznosi svega 39 odsto a stopa nezaposlenosti muškaraca iznosi 54 procenta. Osim što su češće nezaposlene, žene lakše dobijaju otkaz i teže nalaze posao – praksa govori da devojke u dvadesetim poslodavci ređe zapošljavaju, plašeći se da će odmah otići na porodiljsko bolovanje, dok žene nakon pedesete godine teže dolaze do radne knjižice zbog predrasuda da su manje efikasne i produktivne, istaknuto je na okruglom stolu pod nazivom „Rodna neravnopravnost na tržištu rada u Srbiji”, koji su organizovali Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ističući da je finansijska nezavisnost žena preduslov svih ostalih životnih nezavisnosti i da je borba protiv nasilja u porodici teška bez ekonomskog osnaživanja žena, državna sekretarka u Ministarstvu za rad Stana Božović podsetila je da je Vlada Srbije izdvojila tri milijarde i 650 miliona dinara za unapređenje aktivnih mera zapošljavanja i 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ona je naglasila da su u posebno nepovoljnom položaju žene u ruralnim područjima, žene sa invaliditetom i Romkinje i dodala da borba za rodnu ravnopravnost nije zadatak samo Ministarstva rada, već celokupnog društva.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da se najveći broj pritužbi koje stižu na adresu ove ustanove tiče diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja.

– Žene se češće žale na diskriminaciju na radnom mestu – najčešće zbog toga što su nakon povratka sa porodiljskog odsustva bile premeštene na niže ili slabije plaćeno radno mesto. S druge strane, žene u šestoj deceniji suočavaju se sa predrasudama poslodavaca da su manje efikasne u odnosu na mlađe koleginice –zaključila je Brankica Janković.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je na skupu da rezultati Ankete o radnoj snazi svedoče o velikom jazu između stope radne aktivnosti žena i muškaraca. Istakao je i da je tokom 2017. godine 154.000 nezaposlenih osoba bilo uključeno u „aktivne mere zapošljavanja”, a da su 54 odsto njih činile žene. Iskustvo stručnjaka Nacionalne službe za zapošljavanje svedoči da se žene češće zapošljavaju u oblasti zdravstva, farmacije, socijalnog rada, administracije, trgovine, tekstilstva, kožarstva, prava i ekonomije.

Kako je istaknuto na ovom strukovnom sastanku, studije o položaju žena na tržištu rada Srbije sprovedene u poslednjih nekoliko godina upozoravaju na visoku stopu nezaposlenosti žena, smanjenje njihove ekonomske aktivnosti i povratku tradicionalnoj ulozi domaćice. Mlade žene nalaze se u nepovoljnijem položaju nego mladi muškarci – u 2016. godini stopa nezaposlenosti žena između 15 i 24 godine bila je viša nego kod muškaraca iste starosti, što je bilo posebno izraženo u južnoj i istočnoj Srbiji. (Politika)