Syndication

04.06.2018. - Nezadovoljni proizvođači malina iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica, već treći dan blokiraju put Prijepolje-Bijelo Polje ka Crnoj Gori, tražeći da cena maline bude 180 dinara. Njihov zahtev sinoć je podržao i Savez "Srpska malina", koji okuplja više udruženja iz 13 opština Zapadne Srbije.

Kako je tokom noći dogovoreno, predstavnici malinara danas će prisustvovati sastanku Grupacije proizvođača svežeg i smrznutog voća u RPK u Užicu gde će, kako kažu još jednom izneti svoje zahteve da cena maline ne može biti niža od 180 dinara, da ona ne može biti dnevna, već akontna i da hladnjače moraju otkupiti sav rod.

I mada im je Ministarstvo poljoprivrede već saopštilo da tržišna cena prevazilazi njihovu nadležnost i da se ona formira na osnovu ponude i tražnje, malinari očekuju da im se obrati neko iz rukovodstva države i da država bude posrednik i garant u pregovorima sa hladnjačarima.

Zbog blokade puta i preusmeravanja saobraćaja na alternativni pravac kroz grad, od juče je u Prijepolju saobraćaj otežan, dolazi do povremenog zastoja i formiranja kolona iz pravca Crne Gore.

Tanjug prenosi da je danas zatvoren i alternativni prolaz kroz centar grada i da se do Crne Gore može stići preko Novog Pazara i Tutina. 

Aleksandar Dragojević iz Podgorice, koji je na putu prema Kraljevu, kaže da u koloni kod Prijepolja čeka duže od tri sata. 

Malinari iz udruženja "Limska dolina", kojima su se pridružili uzgavijači "crvenog zlata" iz celog užičkog kraja, poručuju da će tu ostati dok im ne budu pružene garancije da će otkupna cena ovog voća biti 180 dinara. (RTS)