Syndication

04.06.2018. - Mali maturanti su polagali prijemni ispit za računarska odeljenja u gimnazijama, namenjena đacima talentovanim za informatiku i računarstvo. Za 1.260 mesta konkurisalo je više od 2.700 osmaka. Njima je bilo lako da izračunaju kolike su šanse da upišu računarsku gimnaziju. Proporcija je jasna, mesta ima za najspremnije – za 120 mesta u Nišu, Aleksincu, Pirotu i Prokuplju prijavilo se 280 osmaka.

Napeto je u klupama, ali je napeto i među roditeljima ispred škole. Nadaju se da su se njihova deca dobro pokazala.

Za jedno mesto u računarskim odeljenjima gimnazija u Kraljevu, Novom Pazaru, Raški i Kosovskoj Mitrovici konkurisalo je po troje učenika.

Na testu su zadaci isti kao na maloj maturi, ali samo oni srednjeg i naprednog nivoa težine.

"Oni rade po posebnim programima u srednjoj školi gde je program jači iz matematike, tako da je zato potrebno uraditi selekciju tih učenika", kaže Aleksandar Seničić, profesor matematike u Gimnaziji u Kraljevu.

Preliminarna lista biće objavljena do 6. juna, a 7. jun je predviđen za eventualne žalbe učenika.

"Osmog juna biće poznati konačni rezultati i mi se nadamo da će sva ona mesta u gimnazijama koja su bila predviđena – biti i popunjena, eventualno ćemo možda i proširiti broj odeljenja koji je predviđen", kaže pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić.

Ukoliko bude zainteresovano dovoljno učenika, od septembra će računarska odeljenja imati 66 gimnazija širom Srbije. (RTS)