Syndication

10.07.2018. - Usled vremenskih neprilika prethodnih dana i u skladu s upozorenjima meteorologa za naredne dane, vanredna situacija i dalje je na snazi u deset opština i gradu Čačku, izjavio je Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP. On je, kako prenosi Tanjug, istakao da su svi timovi tog sektora i dalje na terenu gde, zajedno s lokalnom samoupravom i ostalim snagama zaštite i spasavanja, prate situaciju i po potrebi će odmah reagovati.

„Vanredna situacija trenutno je na snazi na teritoriji jednog grada, odnosno Čačka, i deset opština: na celoj teritoriji opštine Aranđelovac i opštine Ivanjica, kao i na delu teritorije opština Gornji Milanovac, Priboj, Ljig, Raška, Požega, Smederevska Palanka, Velika Plana i Kosjerić”, rekao je Marić.

U toku dana, naveo je on, nije bilo novih slučajeva ugrožavanja infrastrukture niti domaćinstava uzrokovanih padavinama, a u cilju normalizacije raščišćavani su putevi na više lokacija.

Istovremeno, RTS podseća da je u pojedinim delovima zemlje velika količina kiše prethodnih dana napravila znatnu štetu, posebno na području zapadne Srbije. Prema navodima tog medija, voda je u bujicama tekla ulicama, oštetila puteve, mostove, nosila vozila i plavila useve.

Osim u Ljigu, gde su domaćinstva bila odsečena, i ivanjičkih sela čijim je meštanima u pomoć pristigla vojska, kritično je bilo i u nekoliko čačanskih naselja gde je voda prodrla u podrume i suterene u gotovo stotinu kuća. Bujica nastala izlivanjem Ateničke, Lozničke i Trnavske reke nosila je velike količine blata i mulja. Inače, na području Čačka vanredna situacija je proglašena još u junu, kada je nevreme zadesilo 28 mesnih zajednica, koje su potom obuhvaćene i novim nepogodama. (Politika)