Syndication

17.07.2018. - Papirni recepti za ispisivanje lekova od početka ovog meseca u celoj Srbiji zamenjeni su elektronskim, što će državi godišnje uštedeti oko dva miliona evra. Prema izveštajima zdravstvenih ustanova, zahvaljujući ovoj novini broj poseta pacijenata lekarima opšte medicine samo zbog propisivanja terapije smanjen je za 20 do 40 odsto, pa je time doktorima omogućeno više vremena za prevenciju, sistematske preglede i lečenje akutnih bolesnika.

Prema poslednjim podacima, od kada je započeo projekat implementacije e-recepta u Srbiji propisano je 31.341.295 lekova, a zabeleženo je da se u sistemu nalazi 3.495 apoteka i 6.435 farmaceuta koji izdaju medikamente. Najviše se propisuju recepti za lekove koji se odnose na dijagnoze za povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, uvećanje prostate i depresiju.

Nikola Radoman iz Ministarstva zdravlja naglašava da e-recept funkcioniše odlično, s tim što se računa da će ustanovama koje su se poslednje uključile u sistem biti potreban kratak period prilagođavanja. (Politika)