Syndication

12.04.2018. - Blic. - Ovog meseca pred đacima su dva velika testa - proba završnog testa za osmake održava se u petak i subotu, a od ponedeljka počinje i PISA testiranje za petnaestogodišnjake. Mala matura kuca na vrata - osmaci će već u petak rešavati probni test iz matematike, a u subotu kombinovani i test iz srpskog jezika, ali po novom načinu bodovanja.Kako ističu iz Ministarstva prosvete, pravi završni ispit se polaže tri dana, u periodu od 18. do 20. juna, u okviru tri testa.- Ukupan broj bodova koje učenik može da ostvari je 40 (po 13 iz srpskog i matematike, 14 na osnovu kombinovanog testa). Učenik na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu može imati ukupno najviše 100 bodova - podsećaju u Ministarstvu prosvete. Time će se pridati veći značaj testu, za razliku od prethodne tri generacije osmaka koje su mogle da imaju maksimum 30 poena.

Prošle godine đacima je najviše muka zadao kombinovani test, sa pitanjima iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije. Prema rečima nadležnih, ove godine biće i više otvorenih pitanja iz srpskog.

Osim probe male matrue, neke đake očekuje još jedan važan test. Najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, PISA testiranje, počinje 16. aprila, a zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavaće oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije. Poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme.PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava.Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama su imali đaci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama izdvaja se Finska.