Syndication

12.04.2018. - Posle izuzetno uspešne promocije na Sajmu turizma u Beogradu, u Centru za kulturu „Gradac“ nastavljaju se aktivnosti koje najavljuju, jubilarne, 25. Raške duhovne svečanosti. Kao prvi, u seriji programa, U susret svečanostima, u četvrtak 12. aprila u 20.00 u sali Doma kulture biće prikazan dugometražni dokumentarni film „Zarobljeno vreme“ koji kao scenarista i režiser potpisuje Milan Nikodijević, a njegov glavni protagonista je Petar Peca Popović, legendarni rok kritičar i publicista, dobitnik priznanja "Stefan Prvovenčani" za 2015. godinu.
Posle projekcije filma publici će se obratiti režiser Milan Nikodijević i Petar Peca Popović.

Film "Zarobljeno vreme" je priča o jednom čoveku, jednoj zemlji i jednom vremenu.

Petar Peca Popović je jedan od najboljih, najpoznatijih, najautoritativnijih i, svakako, napopularnijih poznavalaca rokenrola u nekadašnjoj, velikoj Jugoslaviji i njegov promoter u herojskim vremenima.

Bez pretenzije da ispričamo konačne istine o rokenrolu, putujemo sa Popovićem diljem “emotivnog zavičaja”, bivše SFRJ, u potrazi za „izgubljen vremenom“ i dragim ljudima, najznačajnijim predstavnicima ove kulture, pokušavajući da odgovorimo na pitanje: Da li je raspadom Jugoslavije rokenrol izgubio značaj koji je nekada imao. Nema novih velikih autora, ne pojavljuju se genijalni pesmotvorci ali, zato danas samo u Srbiji ima gomila devojaka sa margine koje se proglašavaju “divama“... U situaciji kada imate inflaciju diva, šta će vam rokenrol?

Petar B. Popović ispisuje, tako, autopoetičnu istoriju globalnog fenomena, potkrepljenu preciznom faktografijom i lucidnim zaključcima učesnika i svedoka, stavljajući je u širi, društveni, ideološki, nacionalni, sociološki i kulturološki kontekst, preplićući činjenice, doživljeno i domišljeno.

Na putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani sagovornici su najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari: Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Petar Janjatović, Milomir Marić, Radoman Kanjevac, Srđan Gojković – Gile, DavorSučić – Sejo Sexon, grupe INDEXI, TIME, SMAK, Dado Topić, Loša, Peco Petej Amira Medunjanin, Želimir Altarac – Čičak, Kaliopi, Vlatko Stefanovski, Ivan Bećković, Velibor Džarovski – Džaro, Bole Bošković, Josipa Lisac, Jura Stublić, Jasenko Houra, Vladimir Mihaljek, Siniša Škarica, Želimir Babogredac, Zlatko Gal, Janez Bončina, Zoran Predin, Momčilo Bajagić – Bajaga, Gibonni.

Film “Zarobljeno vreme” sniman je dve i po godine, od decembra 2014. do juna 2017. Na lokacijama diljem bivše SFRJ, ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba “Euridika” , Radio Beograda i redakcije “Džuboksa”, preko legendarnog FIS-a gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu gde je vežbao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka.

Uz film je snimljena i petodelna televizijska serija “Rokopisac” u kojoj učestvuje 85 najznačajnijih rokenrol stvaralaca, producenata i kritičara, pisaca,slikara I dizajnera.

Premijera filma “Zarobljeno vreme” bila je 5. jula 2017. u Šibeniku na 8. Solo positivo film festivalu, jednom od najznačajnijih festival muzičkih dokumentaraca u regionu, gde je film dobio Specijalnu nagradu. Prikazan je i u okviru programa “Kino region” na prošlogodišnjim Filmskim susretima u Nišu. Beogradska premijera bila je u novembru 2017. Nakon toga film je sa velikim uspehom prikazan i u Zagrebu, Novom Sadu, Beču, Valjevu, Torontu, Čačku, Ljubljani. Film i njegov glavni protagonista Peca Popović nastavljaju da obilaze Srbiju, region i svet, a neposredno pre emitovanja u našem gradu film će biti prikazan 11. aprila u Skoplju, a od 20. do 23. aprila film će biti prikazivan na Danima srpske kulture u Istri. (CK Gradac)